Как да обезопасим жилището.

Когато в домът ви живее стар човек или някой с увреждания или двигателни проблеми е нужно да направите промени в интериора на жилището, където живее въпросният човек. Важно е да намалим риска от травми и да намалим възможността за неприятни ситуации до минимум. Трябва да създадем приятна и удобна среда с подходящо обзавеждане за живеене на възрастен човек или инвалид. С напредване на възрастта на нашите близки се променят и изискванията за безопасност на жилището в което живеят.

Ето и няколко основни съвета, за това как да обезопасите жилището:

1.Премахнете праговете.
Нужно е да премахнете праговете под вратите или на други места, през които минава възрастният човек. Така ще намалите риска от спъвания и лоши падания, които особено при хората в напреднала възраст може да бъдат много болезнени и травмиращи. Както знаете техните кости се чупят много по-лесно отколкото тези на младите хора.

2. Променете банята.
Банята е едно от най-опасните места в жилището. На първо време се погрижете плочките да не се пързалят. Ако нямате възможност да смените плочките в банята с по-качествени и надеждни, има разни препарати против подхлъзване или специални грипове, които се лепят върху плочките, за да предпазват от неприятни инциденти.
Ако имате душ кабина, то ако е възможно я свалете до нивото на пода, така ще намалите вероятността от спъване и падане. Още един съвет за безопасност в банята е да омекотите рисковите ръбове, така че при евентуален инцидент, да намалите възможните поражения до минимум.

3. Ширината на Вратите
Колкото по-широки са вратите в жилището, толкова по-добре. Спазвайте правилото за минимум 90 см. ширина на вратата. Особено ако човекът, който ще живее там ще ползва инвалидна количка или по някакъв друг начин ще има нужда от помощ при придвижването.

4. Достатъчно осветление за през нощта.
Важно е в жилището на възрастен човек да им подходящо допълнително осветление за през нощта. Може да са малки лунички или LED осветление, важното е да го има. Възрастните хора спят по-малко от младите и често стават по средата на нощта да ходят до тоалетна например. Ако в този момент всичкото осветление е угасено, то докато човекът стигне до ключа, за да пусне осветлението може да се препъне в тъмното от забравен предмет или някоя мебел. Така че се погрижете да има постоянна мека и недразнеща светлина в тъмните часове.

Това са нашите съвети към вас за това как да промените домът и неговото обзавеждане, така че да намалите риска от травми и инциденти при възрастните хора или тези с някакво заболяване и инвалидност.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *