Как да изберем бойлер?

На много места, особено извън големите градове, поради липсата на абонатни станции, топлата вода е все още лукс. Най-лесният начин да се върнем в 21 век, ако живеем в малък град или село, е да се снабдим с бойлер. Бойлерите се различават по обем, време за затопляне, но най-важното по цена.
За много хора, на които предстои закупуването на нов бойлер, идва на дневен ред въпросът „Как да избера най-добрия бойлер?”. Тази кратка статия ще Ви помогне да се ориентирате сред стотиците различни бойлери на пазара и да изберете най-подходящия за Вас.
Преди да се втурнете към магазина трябва да сте наясно за какво точно Ви трябва бойлерът. За обикновените домакински и хигиенни нужди на Вашето семейство ли ще го използвате или само като резервен вариант на вилата, която обитавате през зимата или лятото. Може би Ви трябва за заведение, фитнес зала и тн. Нуждите Ви диктуват бюджета и типа бойлер.
Следващият по важност фактор, по който трябва да се ръководите при закупуването на бойлер, е какъв е типът електрозахранване на мястото, където ще го монтирате. Взависимост от това, дали захранването е монофазно или трифазно и дали мрежата има бойлерен ключ, може да определите максималната мощност на бойлеровия нагревател.
Последният параметър, който не изброихме по-горе, е обемът на бойлера. Много хора нямат дори най-малка представа какво количество вода им е нужно на денонощие. Статистиките показват, че на един човек са необходими средно между 40 и 80 литра вода на едно къпане. Умножете това по броя на членовете на семейството Ви и цифрата става доста внушителна!
Ако не искате постоянно да се безпокоите кога ще свърши топлата вода, купете проточен бойлер. При тях тя никога не свършва! Малкият им размер улеснява монтажа и затова проточните бойлери са особено подходящи за малки, тясни помещения. Все пак е важно да се отбележи, че разходът им на електроенергия е значително по висок.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *