Как се отглежда Фикус Бенджамин?

Фикус Бенджамин (Ficus Вenjamina) е всъщност истинско дърво, с твърдо стъбло, увенчано с клони, пълни със зелени листа. От всички домашни растения това е най-близкото до нашето разбиране за това как трябва да изглежда едно домашно декоративно дърво.

Най-важното нещо за отглеждането на фикуса е светлината. Това е най-важното условие, което трябва да постигнете, ако искате фикусът ви да бъде здрав и да се развие по най-добрия възможен начин. Поставете саксията близо до прозорец и то, колкото е възможно по-близо. Ако е възможно най-доброто място дори е върху перваза на прозореца. На сенчесто място Фикус Бенджамин ще спре да расте и ще загуби листата си.

Това иннтериорно растение обича светлината толкова много, че може да започне да губи листата си, когато есента настъпи и започне да получава по-малко светлина. При намаляването на светлината растението няма да може да покрие всичките си енергийни нужди и поради това може да загуби част от листата си – особено тези от вътрешната страна, които имат по-малко светлина и които ще бъдат само бреме за стъблото му. През пролетта, когато има повече светлина, растението отново ще се съживи и сгъсти.

Добре е да завъртате фикуса на 180° на всеки 1-2 седмици, за да получи светлина и от другата страна. Благодарение на това дървото ще расте право нагоре и неговите листа и клони ще се разширят равномерно във всички посоки. Не се притеснявайте, че фикусът може да започне да губи листата си поради това, че е на много години. Ако въртите саксията редовно и го оставите в новото си положение дълго време, той ще загуби листата си от по-тъмната страна.

След като бъде купен и донесен вкъщи, ficus benjamina може да се нуждае от няколко месеца до една година, за да се адаптира към новата среда. През това време той може да расте слабо и да е чувствителен към болессти. След аклиматизирането на новото място горепосочените проблеми изчезват и растението става устойчиво и лесно за отглеждане.

ИЗТОЧНИК: https://agencia.bg/


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *