В какво се състои освещаването на апартамент


Всеки от нас иска в семейството му да има разбирателство, любов, да няма болести, да има топлина и уют. Направете освещаване на апартамента си, казват добрите християни, и те са прави.

Вярващият човек никога не си задава въпроса дали да освети или не своя дом. Той задължително търси свещеника, за да измоли от Бог здраве и сполука в дома му. Невярващите също не се измъчват с този въпрос – те си знаят, това няма да стане. Има и друга категория хора, които си задават въпроса струва ли си или не да направят освещаване на апартамента си. За тях в тази статия ще се опитаме да разясним в какво се състои този обред и защо се прави.

От дълбока древност християните освещават своя дом. Обикновено това се прави след построяване на дома, за да може при заселването му в него да присъства духът на святост и чистота. Считало се, че в този дом заедно със семейството живее и Бог, който ще го пази от всичко. По време на този обред в жилището навлиза особена благодат, която дарява живущите тук със спокен живот, без кавги и спорове.

С тези желания и сега православните християни се обръщат към свещеника с молба за освещаване на апартамента. Най-често се прави след заселване в нов дом. Но има и изключения. Така обредът може да се направи след основен ремонт, след смърт на някой от живущите в него, или ако в семейството са настъпили сериозни спорове и кавги.

За освещаване на апартамента е необходимо да се уговорите със свещеника. Попитайте и какво трябва да приготвите за самия обред. Никакви специални подготовки не са необходими. Единственото, което се налага е да приготвите дома си за това. Направете основно почистване, почистете всеки ъгъл. Запомнете, че само външно чистия дом може да стане чист и отвътре.

За самия обред подгответе питка или хляб, червено вино, китка здравец или друга ароматна билка. Всичко това разположете на маса, удобна за ползване от свещеника и той да остави своите вещи. Сериозно поговорете и с останалите членове на семейството. Ако някой е против, помолете го да не присъства на освещаването на апартамента.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *