Какви образователни играчки да вземем за най-малките?

Играчките са особено важни за развитието на детето. Всъщност, това основният начин, по който те учат и опознават света около себе си. Често обаче е трудно да изберем образователни играчки и затова ще посочим в следващите редове какви трябва да бъдат за най-малките деца.

Образователни играчки за деца на 3 години

Децата в този период вече са активни и разпознават детайлите около себе си. Привличат ги ярките цветове и геометричните фигури, като се учат да ги разпознават правилно.  Сетивното възприятие в този период е от особено значение. Детето първо иска да пипне предметите, да ги огледа и чак тогава пита за какво са.  Например, тук можете да поставите задача на детето да подреди предметите пред себе си по цвят, големина или някакъв друг признак.

Много подходящи образователни играчки са тези за сортиране на различни фигури. Можете да срещнете различни варианти, като влакчета, сортери и други. Някои от тях са и с дупчици. Можете да покажете на детето как да ги преброи и след това да го попитате коя фигурка има повече дупчици от други.  По този начин то ще научи и да прави сравнение.

 

Образователни играчки за деца на 4 години

Играчките за нанизване на мъниста са много подходящи за този период.  С тях детето може да измисли лесно модели, по които да играе или пък да следва зададени такива. Можете да следвате схеми и то да ги нанизва по цветове. Играта развива зрителната координация, фината моторика, логическото мислене и наблюдателността. На нея също така могат да играя няколко деца в групи и по този начин да се развият и социалните умения. Например, някое дете може да отговаря за сортирането по цветове, друго за следване на схемата, а трето пък да извършва самия процес на нанизването, като съгласува решението си с останалите две деца. По този начин ще научите детето и на работа в екип.


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *