Смяна на касовите апарати и връзката им с НАП – крайният срок наближава

Както на всички ви е известно наближава крайния срок за доработка на касовите апарати, така че да могат да се свържат онлайн със сървъра на НАП. През юни месец, тази година министър Симеон Дянков спомена пред журналисти, че тези срокове ще бъдат удължени с още една година. В краен случай няколко дни по-късно от „Държавен вестник“ се разбра, че сроковете няма да бъдат удължени с година, а само с няколко месеца. Така крайният срок за връзка на фискалните системи със сървъра на НАП е 31/03/2012г. За търговците и производителите на зърно, които са регистрирани по Закона за съхранение и търговия със зърно и по ЗДДС крайният срок е 30/11/2011г.

Всеки може да провери дали фискалното му устройство, което притежава може да се пригоди да отговаря на новите изисквания на Агенцията по приходите или ще трябва да закупи нов касов апарат. Списък с касовите апарати подлежащи на доработване за дистанционна връзка с НАП може да се намери на интернет страницата на агенцията.

Ще се постараем да ви покажем преимуществата на новите касови апарати пред тези, които са преработени по новите изисквания.
– Новите касови апарати имат вградена контролна лента на електронен носител (КЛЕН). По този начин се спестяват разходи за консумативи (термохартия). Спестявате време при дневен отчет, защото при новите фискални устройства преди дневен отчет вече не се разпечатват копия на касовите бележки на хартиен носител, които трябва да се съхраняват след това в касовата книга. При тях копията на издадените бележки се пазят в КЛЕН-а, който представлява карта с памет. При доработените касови апарати остава налична втората контролна хартиена лента или се разпечатва електронната контролна лента в края на работния ден. (в зависимост от модела на касовия апарат).
– При новите касови апарати вече не е необходимо да ходите до НАП, за да ги регистрирате в техния сървър. Всичко става онлайн и се извършва от сервизната фирма. Така можете да започнете работа с фискалното устройство веднага щом го вземете. Регистрацията и фискализацията това отнема максимум до 24 часа. Доработка на старите устройства може да отнеме и повече от седмица, защото старият касов апарат се дерегистрира в НАП, което е свързано с ходене до агенцията от собственика на фирмата. След това фискалното устройство трябва да се изпрати от сервизната фирма до завода производител за доработка, комплектация с данъчен терминал и нова регистрация. През това време търговският обект не може да издава касови бележки, ако не разполага с поне още едно фискално устройство.
– Новите касови апарати са по-компактни. Те притежават вграден данъчен терминал и вградена антена, което пести място. Докато при доработените апарати данъчният терминал се явява външно за апарата устройство, което също така трябва да се включи допълнително към касовия апарат и към електрическата мрежа.
– Доработеният касов апарат представлява две устройства, които не могат да работят поотделно. Ако възникне технически проблем в комуникацията между външния данъчен терминал и фискалното устройство, това ще доведе до невъзможност да се изпращат данни до НАП, което от своя страна води до блокиране на фискално устройство.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *