Състоя ли се очаквания бум на заложни къщи в България?

В началото на финансовата криза една от най-често срещаните новини в медиите беше, че в тежките икономически условия, които се очакваха в България ще се случи истински бум в отварянето на заложни къщи. Всякакви икономически експерти, специалисти и гурута повтаряха, че единственият бизнес, който ще бележи ръст в кризата ще бъде този със заложни къщи. Докато всички чужди специализирани сайтове, масово пишеха за проблемите, с които ще се сблъска една заложна къща в кризата, нашите пишеха как това е най-добрата инвестиция и колко, лесно бързо и доходно е да отпускаш бързи кредити срещу залог.

И много инвеститори се вързаха. Пренасочиха пари от замиращия си основен бизнес и смело се хвърлиха в динамичния свят на кредитиране срещу бижута, телефони, автомобили и т.н. Проблемът беше, че освен пари, за да имаш успех в този бизнес трябва да имаш и опит и квалифицирани служители. Защото наглед лесният и доходен бизнес на заложните къщи, в който се гмурнаха тези хора се оказа като спокойно езеро, под повърхността на което дебнат всякакви подводни камъни и хищници нежелаещи да отстъпят мястото си в силно конкурентната ниша по отпускането на бързи кредити срещу залог. За това и болшинството от тези кандидати за лесна печалба колкото бързо влязоха в сектора, толкова бързо и излязоха. Проблемът беше, че излизайки „завлякоха” не малък брой клиенти, които за дълго загубиха вяра в заложните къщи като институции, на които да се доверят във финансово труден момент.

Друг неочакван играч, който сериозно затрудни бизнеса на новосъздадените заложни къщи бяха добилите популярност фирми за бързи кредити. Като всяко ново нещо на пазара, придружено със силна реклама те бързо привлякоха една не малка част от клиентите на заложните къщи. Мнозинството от клиентите на бързи кредити без обезпечение и поръчители нямаха ясна представа за това, което ще последва подписвайки договора за заем. Никой не вземаше предвид, че в несигурната икономическа обстановка, може да стигне до момент, в който ще бъде без работа и доходи, с които да обслужва взетия бърз кредит. За мнозинството клиенти моментът на отрезвяване настъпи, когато необслужвайки лесните си и бързи кредити се сблъскаха с фирмите за събиране на дългове и частните съдебни изпълнители. Въпреки, че клиентите вече знаят за всички прелести на експресното кредитиране и в несигурните времена отново се ориентират към по-безпроблемния кредит от заложна къща, временният им отлив стана причина секторът кредитиране срещу залог да не бележи така широко предричания бум.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *