Регулатори за видеонаблюдение в обществения транспорт във Великобритания

Можеби знаете , че много съвети в страната изискват инсталирането на камери за видеонаблюдение в частни превозни средства под наем като условие за лиценз. Много от тези системи за наблюдение са задължени да работят и да записват по всяко време, че двигателят на автомобила работи. Някой от системите са длъжни също да записват звука както и изображенията .
Междуврменно няколко автобусни компании оборудват автобусите с повече камери за видеонаблюдение , отколкото някой би намерил в центъра на града като целта на тези камери също е да записват звук както и снимки.
Дъблоко сме загрижени за надзора, както и постоянната му употреба, създаващ манталитет на заподозрени. Принципът за невинен до доказване на противното е важен крайъгълен камък на нашето общество и неприкосновеността на личния живот е отдавна очакваната стойност. Здравото общество зависи от спазващото закона мнозинство, което запазва и надеждите.
Камерите за видеонаблюдение на такси в Обединеното кралство са били изпитани в Болтън през 2001 г. Били са монтирани камери, записващи изображения и звук до десет таксита в продължение на шест седмици . През 2002Г . тогавашния депутат от Болтън д-р Брайън Иддън повдига съдебен процес в Камарата на общините като го нарече смел експеримент .
В Камарата на общините през юли 2007г беше съобщене че Сейф спонсорира видеонаблюдение в таксиметровите кабини. Те станаха условие за лиценз през 2009г.
През ноември 2010 г Кевин , който работи под наем започва правни действия в съд на Саутхемптън магистрати срещу налагане инсталиране на камера на такси. През декември 2011 бе обявено че Саутхемптън Общински съвет е спечелил своята жалба срещу това решение въз основа , че съдът не е компетентен да отмени лицензираното състояние. Апелативния съд обаче се съгласи с решението април 2011 , че камерите са незаконни и възнамерява да създаде преглед на Съвета.
От декември 2011 управляващите казват:
Състоянието не отговаря на належащата обществена нужда , не е пропорционална на преследваната легитимна цел и като не се налага в едно демократично общество , за да се запази интереса на националната сигурност , обществената сигурност или на икономисческото благосъстояние на страната , за да бъдат предотвратявани безредиците или престъпленията, за зацита на здравето, морала, за защита на правата и свободите на другите.
В светлината на това решение необходимостта от ясни насоки по този въпрос е с още по първостепенно значение.
Съществуват много доказателства които показват алтернативи за видеонаблюдение на такси , които имат много по малко въздействие върху свободата на пътниците и шофьорите и са по ефективни.
Наистина използването на натрапчиво наблюдение трябва да бъде разглеждано само като всички други възможности . Има доказан случай , че такава мярка би била ефективна ако това няма да повлиюе значително върху свободата на шофьорите и пътниците.
Местните власти избират камери в сравнение с други мерки .
Налице са предизвикателствата пред използването на видеонаблюдение втакситата в други страни, най вече в Съедидените щати. През октомври 2005г главния прокурор на щата Невада излезе със становище относно конституционните последици от запис на изображения и звук използващи таксиметрови камери. Като заключава , че таксиметровите видеокамери, които записват звук и изображение са нарушение на САЩ.


Публикувана

в

от

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *