Как да открием мъртва клетка в акумулатора?

акумулатор
акумулатор

Автомобилните акумулатори съдържат 6 отделни клетки. Ако една от тези клетки умре, акумулаторът може да изглежда, че е зареден, но да не работи както трябва. Веднъж когато една клетка умре, няма как акумулаторът да продължи да работи правилно, затова трябва да се смени. Най-добрия начин да откриете мъртва клетка е да проверите специфичната гравитация на електролитната течност. Специфичната гравитация е плътността на електролитната течност сравнена с тази на водата. Идеалната гравитация трябва да е 1.265. Понижената гравитация на една клетка означава, че тя е мъртва.

Необходими пособия:

  1. Хидрометър
  2. Отверка
  3. Обезопасяващи очила
  4. Гумени ръкавици
  5. Гаечен ключ
  6. Зарядно за акумулатори

На първо място е безопасността. Акумулаторите съдържат сулфатна киселина, която е опасна за очите и кожата. Поради тази причина, задължително поставете гумени ръкавици,  очила и работете в проветрива обстановка. Дръжте акумулатора далеч от огън. Разкачете кабелите на акумулатора чрез гаечен ключ. Свържете акумулатора към зарядно и го заредете до пълен капацитет. За добри резултати изпозлвайте три-фазово зарядно предназначено за оловно-киселинни акумулатори. Когато зареждането приключи, откачете зарядното.

Използвайте гаечен ключ, за да премахнете пластмасовите капачки от акумулатора. Правете го бавно и внимателно, за да избегнете нараняване на акумулатора.

Вкарайте в него гумена тръба, за да тествате акумулаторната клетка с хидрометър. Той се използва за тестване на специфичната гравитация и може да се закупи от магазините за авто-части. Дръжте хидрометъра вертикално и стиснете гумената тръба няколко пъти, за да  изведете акумулаторна течност от клетката. Направете го толкова пъти, докато се убедите, че хидрометъра е пълен.

Отчетете специфичната гравитация от хидрометричния индикатор. Сравнете резултатите. Ако някоя клетка показва специфична гравитация по-голяма от 0.05, отколкото гравитацията при друга, то тази клетка е мъртва и акумулаторът трябва да се смени. Например, ако 5 клетки отчитат 1.260, а една отчита 1.254, то тази клетка е мъртва.

В случай на открита мъртва клетка дори и само едно както стана ясно ще ви бъде необходим нов акумулатор, с който да замените повредения. Можете да изберете вашия нов акумулатор от 100ampera.com, където се предлагат висококачествени марки с гаранция за качество на достъпни цени.

 

 


Публикувана

в

от

Етикети:

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *